Ľudovít Vaníček

1894-1960
Zobraziť signatúry

Dátum narodenia: 5.07.1894
Miesto narodenia: Senica

Narodil sa v rodine remeselníka. Po ukončení stredoškolského štúdia vykonával vojenskú službu na rôznych bojiskách I. svet. vojny. V 1917-1918 navštevoval Vysokú školu výtvarných umení v Budapešti. Po vzniku ČSR prešiel do Prahy, kde pokračoval na Umelecko-priemyslovej škole (praktické predmety) a Karlovej univerzite (teóriu a dejiny).

Štúdium

V rokoch 1926-1929 navštevoval súkromné výtvarné akadémie v Paríži. Pôsobil ako stredoškolský profesor na reálnych gymnáziách v Žiline, Prievidzi, Liptovskom Mikuláši, a tiež v Trenčíne od roku 1923. V roku 1937 bol preložený do Bratislavy, kde pôsobil na viacerých stredných školách a na Vysokej škole technickej ako docent predmetu metodika výtvarnej výchovy. Od roku 1938 popri vyučovaní vykonával funkciu inšpektora kreslenia na stredných školách.

Oblasť tvorby

Ako profesor kreslenia a geometrickej deskriptívy pripravil mnohých svojich študentov pre štúdium na školy s výtvarným a technickým zameraním. Popri zamestnaní sa aktívne venoval vlastnej výtvarnej tvorbe. Obľúbil si hlavne tri žánrové roviny: motívy krajín, kvetinové zátišia a interiéry kostolov. No dominantnou tvorbou u neho boli krajinomaľby.