František Horniak

1956-
Zobraziť signatúry

Dátum narodenia: 16.6.1956
Miesto narodenia: Žikava

sa narodil sa 16. júna 1956 na Žikave pri Zlatých Moravciach. V roku 1971 nastúpil na Strednú umelecko-priemyslovú školu v Kremnici zameranú na spracovanie kovov, kde v roku 1975 úspešne absolvoval odbor plošného a plastického rytia kovov pod vedením akad. mal. Terézie Brezányovej. Od roku 1981 začal pracovať ako rytec poštových pečiatok Technickej ústredne spojov v Bratislave, pričom od roku 1982 sa začal špecializovať na tvorbu príležitostných poštových pečiatok. Tesne pred rozdelením Českej a slovenskej federatívnej republiky začal v roku 1991 participovať aj na tvorbe rytín poštových známok vďaka doc. Martinovi Činovskému, ArtD.

Štúdium

Umelec do dnešného dňa realizoval okolo 150 rytín poštových známok, čo ho stavia na piedestál najplodnejších slovenských rytcov. Od jeho poslednej súbornej výstavy realizovanej Slovenskou poštou, a.s., v roku 2016 pri príležitosti 60. narodenín, získal rekordné množstvo domácich a zahraničných ocenení, ktoré ho oprávnene pasujú do úlohy „doyena“ slovenského oceľo- rytectva poštových známok.

Oblasť tvorby

Vrcholom autorovej umeleckej tvorby sa stala poštová známka UMENIE: Klaňanie troch kráľov zo Zlatých Moraviec, ktorá je svetovým unikátom. Umelecké dielo je vytlačené vo formáte hárčeka na základe piatich samostatne vyrytých oceľových štočkov, technikou doteraz v takej veľkosti neprekonanou. Poštová známka okrem viacero významných ocenení získala v minulom roku Krištáľovú známku, ktorú jej udelil generálny riaditeľ Slovenskej pošty, a.s. za najlepšiu emisiu roka, cenu Najkrajšej známky roka získala od ministra dopravy a výstavby Slovenskej republiky.