Zdenek Netopil

1948 -
Zobraziť signatúry

Miesto narodenia: Šanov

Zdeněk Netopil sa narodil 20. Júna 1948 v Šanove v okrese Znojmo. Umelec je známy predovšetkým ako maliar, ilustrátor, grafik, typograf, tiež ako herec a mím.
V rokoch 1963 - 1967 študoval úžitkovú grafiku na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Brne. Do roku 1973 sa zamestnal ako reklamný maliar v Štátnom divadle v Brne ako reklamný maliar a súčasne sa stal aj hercom a mímom v brnenskom divadle Husa na provázku. V rokoch 1973-79 študoval propagačnú grafiku u profesora Evžena Weidlicha na Vysokej umeleckopriemyselnej škole v Prahe.
Zdeněk Netopil je všestranný umelec. Venuje sa nielen maľbe, grafike, ale aj typografii, kaligrafii a tiež ilustruje knihy a časopisy. Od roku 1979 pracuje ako slobodný umelec. Svoju tvorbu obohatil o tvorbu českých poštových známok prevažne so športovým motívom. Prvú poštovú známku navrhol v roku 1996 s českou majsterkou sveta v šachu, šachistkou Vierou Menčíkovou. No z mnohých jeho známok vyniká zvlášť známka prezidenta ČR Miloša Zemana so vztýčeným prostredníkom. Svoje diela vystavoval na niekoľkých spoločných i autorských výstavách doma aj v zahraničí a jeho tvorbu nájdeme v mnohých zahraničných galériách a súkromných zbierkach. Umelec žije a tvorí v Prahe.