Kristof Tóth

1990
Zobraziť signatúry

Dátum narodenia: 2.apríl
Miesto narodenia: Budapešť

Narodil sa 2. apríla 1990 V Budapešti. Vyrástol pod umeleckým vplyvom svojho otca, významného maďarského sochára sochára Ernő Tótha, ktorému už ako dieťa aktívne pomáhal pri modelovaní a odlievania jeho v celom Maďarsku známych sôch.

Štúdium

V roku 2008 dokončil maturitné štúdium na gymnáziu, v rokoch 2008 - 2010 študoval na Univerzite v Szegede biológiu. Túžba realizovať svoj kreatívny potenciál v ňom však silnela a pokračoval v štúdiu na fakulte vizuálneho umenia a maľby.

Oblasť tvorby

Krištof Tóth je všestranný umelec, ktorý sa s rovnakým zanietením venuje maliarskej ako aj sochárskej tvorbe.

Motívy jeho sochárskych diel sú rôznorodé. Dominuje športové tematika, možno aj preto, že on sám je aktívnym športovcom a tak dokáže vystihnúť okamihy športového zápolenia v celej ich dynamike a napínavosti. Či už sú to plastiky lyžiarov, plavcov, šermiarov, basketbalistov, korčuliarov, cyklistov či hráčov golfu, zo všetkých vnímame dramatickosť okamihov, v ktorých ich akoby zastavil a pretavil do hmoty.

Ale aj iné témy jeho figurálne tvorby vieryhodne zachytávajú pohyb a dej v celej ich komplexnosti a dokonalosti. Pozeráte sa na sošku tanečného páru a cítite sa byť unášaní rytmom tanga, pri pohľade na Dona Quijota máte obavy, či ho ten kôň nezhodí zo sedla ... Je to tak, postavičky Krištof Tótha odliate do bronzu žijú svoj vlastný život natoľko intenzívne, až vás do neho vťahujú, stotožňujete sa s nimi a aspoň na chvíľu paralelne žijete ich život.

Výstavy

Tieto danosti sôch Krištofa Tótha samozrejme neunikli pozornosti odbornej verejnosti a preto už od mladosti žne úspechy a ocenenia na rôznych výstavách a súťažiach v Maďarsku aj v cudzine. Jeho diela sú vyhľadávaná zberateľmi umenia, ktorí v nich vidia výhodnú investíciu. Pravdaže, o kúpu jeho diel sa zaujíma aj kultúrna verejnosť, ktorá vníma ich silnú výtvarnú a výpovednú hodnotu.