Esther Emília Ksenzsighová

1961-
Zobraziť signatúry

Dátum narodenia: 1961
Miesto narodenia: Prešov

Patrí medzi strednú generáciu slovenských výtvarníkov. Narodená v r. 1961 v Prešove.
Už od strednej školy kreslila a maľovala obrazy.
Aktívnej tvorbe sa venuje niekoľko rokov a jej práce nájdete nielen na Slovensku, ale zdobia byty a miestnosti aj v USA a ďalších krajinách.
Vo svojich obrazoch rada stvárňuje dedinské motívy, ktoré sú nostalgickou spomienkou na jednoduchý aj keď, ťažký život na dedine. Zároveň sa snaží zachovať pre budúcnosť, krásu ľudovej architektúry, ktorá sa s rozvojom našej dediny neodvratne vytráca .
Námety na obrazy, ktoré je dnes ešte možné skutočne vidieť, už o niekoľko rokov pravdepodobne nebudú existovať inak ako na fotografiách, alebo v spomienkach. Ďalšou témou jej obrazov sú kvety. Je to v prirodzenosti ženy a patria k žene.
Nekonečná rozmanitosť tvarov a farieb je bezhraničná ako hudba, ktorá sa nikdy nemusí opakovať, napriek niekoľkým notám, z ktorých je zložená.
Farebnosť a rozmanitosť tvarov poskytujú množstvo námetov a dávajú možnosť preniesť na obraz aj náladu a pocity.
A práve tento optimizmus a dobrú náladu, prinášajú jej obrazy so sebou. Načerpáte z nich energiu, náladu a pohodu, ktorá je v nich natrvalo uložená, vždy keď sa na ne pozriete.
Autorka má za sebou niekoľko samostatných aj kolektívnych výstav, doma aj v zahraničí. Pravidelne sa zúčastňuje na zahraničných výtvarných plenéroch.

Výstavy

2003 - samostatná autorská výstava s názvom "Z môjho srdca" v Hornozemplínskom osvetovom stredisku vo Vranove nad Topľou
2004 - Účasť na 3. medzinárodnej výstave výtvarného umenia ART,Výstavné a kongresové centrum INCHEBA Bratislava
2005 - Účasť na 4. ročníku medzinárodnej výstavy výtvarného umenia ART
2005, Vo Výstavnom a kongresovom centre INCHEBA Bratislava v dňoch 19.10 - 23.10.2005 .
2010 - autorská výstava s názvom Medzi nebom a zemou - na skle maľované v Šarišskom osvetovom stredisku v Prešove
2011 - reprízy výstav Medzi nebom a zemou vo Vlastivednom múzeu v Trebišove a vo Vihorlatskom múzeu v Humennom
2011 - autorská výstava v galérii Zelená víla v Prešove
2012 - autorská výstava "To,čo milujem" vo Vihorlatskom múzeu v Humennom
2013 - autorská výstava v HOS Bardejov
2014 - autorská výstava Brekov Účasť na mnohých poplénerových výstavách v Prešove, Svidníku, Iwoniczu, Kombornii, Sanoku, Košiciach a v Dunajskej Strede.
2016 - spoločná výstava Výtvarné spektrum Dunajská Streda - účasť na súťaži v talianskom Grottammare- Perla Adrie, so získaným ocenením ministra kultúry Talianska Účasť na mnohých poplénerových výstavách v Prešove, Svidníku, Iwoniczu, Kombornii, Sanoku, Košiciach, Dunajskej Strede a v talianskom Grottammare.

Autorka sa každoročne zúčastňuje aj podujatia Prešovský Montmatre a súťaží Výtvarné spektrum, na ktorých už bola viackrát ocenená.