Vojtech Ihriský

1899 -
Zobraziť signatúry

Dátum narodenia: 7.12.1899
Miesto narodenia: Krásno nad Kysucou

Akademický sochár Vojtech Ihriský sa narodil 7. decembra 1899 ako druhé dieťa, krásňanského učiteľa a regenschoriho Alexandra Ihriského. V rokoch 1911-1917 študoval na gymnáziu v Levoči a na Učiteľskom ústave v Spišskej Novej Vsi. Ešte ako žiak tretieho ročníka UÚ musel v rámci všeobecnej mobilizácie cisársko- kráľovskej armády, nastúpiť ako vojak základnej služby, do bojov prvej svetovej vojny. Po šťastlivom návrate krátko učil v Hornom Vadičove. V rokoch 1921-1926 odchádza študovať do Prahy, najskôr na Umeleckú priemyselnú školu a odtiaľ na Akadémiu výtvarných umení. Je žiakom ateliéru Jána Štursu a berie hodiny maľby u vynikajúceho profesora Maxa Švabinského. Po absolvovaní AVU odchádza na študijný pobyt -mnohých absolventov akadémií Európy- do Talianska. V roku 1927 prichádza do Paríža, kde sa zoznamuje s tvorbou skupiny sústredenej okolo maliara Maiolleho. V roku 1937 Ihriský navštívil Veľkú Britániu, kam ho priviedol záujem o super modernú tvorbu Henryho Moora.
Po návrate zo zahraničných pobytov sa usadzuje, ako umelec v slobodnom povolaní, až do roku 1950, v Bratislave. Postupne sa stáva vedúcou osobnosťou moderizujúceho sa slovenského sochárstva, stará sa o jeho rozvoj, najmä o realistické tradície. Jeho rané práce ovplyvnila sociálna, roľnícka a vôbec dedinská tematika. V jeho prácach sa začali objavovať symboly všedného života, pracovné i dedinské motívy. Postupne vznikali práce ako Ťažká robota, Hrabačka, Drevorubač, Bez roboty- bez chleba, Rozsievač..., ktoré boli viac-menej národopisne podané námety, zjednodušene v objemovej robustnosti a tým aj v názorovej heroickosti. Vytvoril tým dojem monumentálnosti, ktorú zvýrazňoval modeláciou a naznačeným pohybom.
Vojtech Ihriský bol všestranný umelec. Venoval sa reštaurátorstvu sakrálnych pamiatok, ako niekdajší Švabinského žiak sa venoval tiež portétovaniu ( M. R. Štefánik), medailám, plaketám. Zhotovil napríklad medailu k Pribinovým oslavám v roku 1933 a pri príležitosti vyhlásenia autonómie Slovenska (1938) boli vydané jeho medaily a odznaky s portrétom Andreja Hlinku. Kremnická mincovňa vydala aj dva Ihriského odznaky s ihlou, na ktorých bol portrét Andreja Hlinku.
Zdroj: http://www.e-kysuce.sk/index.php/historia-a-pamiatky/historia/1315-1315-sochvojtech-ihrisk