Ján Guráň

1960-
Zobraziť signatúry

Dátum narodenia: 17.11.1960
Miesto narodenia: Ružomberok

Ján Guráň sa narodil 17.11.1960 v Ružomberku. Detstvo prežil najskôr v Lipt. Štiavnici a potom v Likavke, kde navštevoval Základnú školu. Už od útleho detstva sa venoval maľovaniu, modelovaniu a svojimi malými dielkami, už vtedy získal nejedno ocenenie. V rokoch 1971 - 1977 navštevoval Ľudovú školu umenia. Jeho učiteľom kresby a maľby bol významný reštaurátor diel Majstra Pavla z Levoče - Juraj Maták. Modelovaniu ho priúčala Katarína Zajacová a akad. maliar Ján Kudlička. Od roku 1976 -1980 študoval na Strednej priemyselnej škole stavebnej. Začiatkom 80. rokov sa zoznámil s prof. Kornelom Smržíkom a bol spoluorganizátorom tvorivých stretnutí v krajine pri Oravskej priehrade. Za jeho prvé úspechy môžeme považovať roky, keď bol na vojenskej službe, kedy začal maľovať na keramické taniere a dostal ocenenie za najkrajšie olejomaľby. Neskôr sa dostal k maľbe na plátno a maľoval aj na steny.
Na začiatku tvoril maľbu na tanieroch, flašiach a rôzne malé miniatúry s motívami kvetov, zátiší a portrétov pre kamarátov. Jeho maľované miniatúry zdobia nejednu domácnosť. Počas výstavby sídliska Tvrdošín - Medvedzie sa zoznámil s akad. maliarkou Máriou Medveckou. Viac krát ho pozvala do svojho rozľahlého a presvetleného ateliéra.
V súčastnosti sa venuje svojej milovanej záľube - stvárňuje olejomaľbu na plátne, kde predstavuje krajinky a architektúru Liptova. Jeho obľúbeným motívom sú monumentálne Školské schody s balustrádou a dominantným kostolom sv. Andreja. Svoje diela vystavuje v spolupráci s riaditeľom Galérie umenia vo Vlkolínci p. Marcelom Koleštíkom,no nielen tam. 4.-5. júna 2010 bol pozvaný na návštevu do moravského mesta Kroměříž, ktoré patrí do zoznamu UNESCO, kde taktiež vystavoval svoje diela spolu s ostatnými amatérskymi maliarmi a maľovali aj naživo. 8. augusta 2010 v Galérii ľudového umenia vo Vlkolínci sa konala vernisáž výstavy Srdce na dlani, kde vystavoval svoje diela, ktoré boli predmetom výmennej výstavy v Báčskom Petrovci vo Vojvodine ( v Srbsku ).

Autorove diela


Lučanský vodopád