Franta Úprka

1868-1929
Zobraziť signatúry

Dátum narodenia: 26.2.1868
Miesto narodenia: Kněždub (Morava)

Franta Úprka sa narodil 26. februára v roku 1868 v Kněždube na Morave ako štvrté dieťa Evy a Jána Uprkových najstarší brat Joža maľoval, mladší Martin sedlačil a sestra Anna sa vydala na manželov statok. V rokoch 1882 - 1884 navštevoval rezbársku školu vo Valašskom Meziříčí - štúdia nedokončil. V roku 1885 odchádza do Prahy - asistuje u rezbára Krejčíka, učí sa kamenickému remeslu u sochára Henricha Čapka, pracuje v ateliéri Antonína Wagnera a tiež pod vedením Bohuslava Schnircha. V roku 1896 sa definitívne usadzuje v Prahe a pozvoľna prechádza od Kamenického remesla k umeleckému sochárstvu.

Vo svojej vlastnej tvorbe vychádzal z vlasteneckého romantizmu, zaposlúchaného do reči ľudového živlu rodného kraja, ktorý oslávil veľkým radom žánrových sochárskych štúdií charakteristických ľudových typov. Veľmi rýchlo si však osvojil expresívnejšie modelačné reči, ktorá dobre zvládnutým secesným štylizmom formy násobila vrelý citový náboj jeho psychologicky presvedčivých sochárskych štúdií. Bol tiež autorom mnohých citovo podmanivých a suverénne sochársky zvládnutých cintorínskych plastík a zasiahol svojimi návrhmi aj do oblasti drobnej figurálne keramiky.

Vystavoval od roku 1902 na mnohých kolektívnych výstavách doma aj v zahraničí. Zomrel 8. septembra 1929 v Tuchoměřiciach u Prahy.

Autorove diela


Jánošík

Nevesta

Jánošík