Zdeněk Burian

1905-1981
Zobraziť signatúry

Dátum narodenia: 11.12.1905
Miesto narodenia: Kopřivnice, Morava

Zdeněk Michael František Burian sa narodil 11. februára 1905 v Kopřivniciach a zomrel 1. júla 1981 v Prahe ) bol českým maliarom a ilustrátorom dobrodružných kníh . Preslávil sa najmä svojimi paleontologickými rekonštrukciami spoločne s profesorom Jozefom Augustom.
Jeho výtvarný talentu si všimli už na základnej škole, v 14 rokoch bol (na odporúčanie ilustrátora Jana Gotha a Maxa Švabinského) prijatý na Akadémiu výtvarných umení, priamo do druhého ročníka. Na škole vydržal ale iba necelé 2 roky a už v šestnástich sa začal živiť ako ilustrátor. Ilustroval predovšetkým dobrodružnú literatúru. Prvou knihou, ku ktorej takto prispel, bolo Dobrodružstvo Davida Balfoura od Stevensona. Ilustroval tiež rad kníh Eduarda Štorcha, a tieto ilustrácie mali osudový význam pre jeho celoživotné dielo.

Medzinárodného uznania sa mu totiž dostalo predovšetkým za rekonštrukcie vymretých zvierat a rastlín, ktorým sa venoval v spolupráci s poprednými odborníkmi, medzi ktorými boli paleontológ Josef Augusta, antropológ Vojtěch Fetter a ďalší. Po smrti Jozefa Augustu spolupracoval na rade rekonštrukciou s paleontológom ž.v. Špinarom, početné paleoantropologické rekonštrukcie viedol zoológ Vratislav Mazák, ktorý sa pôvodom človeka intenzívne zaoberal. Vratislav Mazák bol tiež významným Katalogizátor Burianova diela.

Napriek tomu bol Zdeněk Burian značne zanedbávaný (bol mu vytýkaný naturalizmus a akademizmus), pretože sa režimu (okrem iného) nepáčila ani jeho orientácia na západnú literatúru, ani jeho aktívne pôsobenie v trampingu, ani veľké sympatie k hnutiu Woodcraft. Bol členom zväzu čs. výtvarných umelcov, Združenia výtvarníkov Purkyně a pravidelne sa zúčastňoval členských výstav.

Jeho dielo je veľmi rozsiahle. Vytvoril asi 10 000 diel určených na reprodukciu (teda ilustrácie a obálky pre knihy aj časopisy, v tomto čísle je obsiahnutá aj drvivá väčšina jeho "pravekého" diela). Okrem toho vytvoril dnes ťažko zistiteľné množstvo (rádove stovky) diel v rámci tzv. Voľné tvorby (tu možno počítať najrôznejšie veci - od rozmerných olejov až po malé kresbičky obdivovateľom do pamätníčka či tie najjednoduchšie prípravné skice).

Nebol experimentátor, zdokonaľoval len svoju techniku, snažil sa, aby jeho dielo bolo prístupné každému. Ilustroval české vydanie okolo 500 kníh (a navrhol 600 knižných obálok), napríklad od autorov Jaroslava Foglara, Rudyarda Kiplinga, Jacka Londona, Karla Maya, Eduarda Štorcha alebo Julesa Verna. Jaroslav Foglar mu zložil okrem iného hold v románe Keď apríl prichádza, kde si chlapci prichádzajú pre autogram k obdivovanému ilustrátorovi kníh Florianovi (kapitola V umelcovej svätyni).

S paleontológom Josefom Augustom spolupracoval na mnohých paleontologických rekonštrukciách pravekých zvierat a prehistorických krajín. Známe sú najmä jeho obrazy dinosaurov, mamutov aj prvých ľudí. Prispel tak k popularizácii tejto vednej disciplíny. Okrem toho namaľoval aj ďalšie obrazy, hlavne portréty osôb a ďalšie obrazy najmä z jeho vlastných ciest po svete. Dodnes je považovaný za jedného z najvýznamnejších ilustrátorov praveku na svete.

Posledným veľkým cyklom je nedokončený súbor plátien pre Východočeskú zoologickú záhradu v Dvore Kráľovej nad Labem, posmrtne doplnený o uvoľnené práce maľované pre Komenium. Popri rekonštrukcii vznikla aj rada voľných plátien a dva cykly - oslava prírodných národov "porobenia" a protivojnový cyklus "obžalovaní".

V našich krajinách na Burianové dielo z oblasti paleorekonstrukce po jeho smrti nadväzujú zo staršej generácie ilustrátori Zdeněk Berger a Pavel Major (spolupracujúci s paleontológov Jozefom Benešom a Oldřichom Fejfar respektíve). Pavol Dvorský a Libor Balák (projekt Antropark) sa venujú predovšetkým "lovcom mamutov" moravskému gravettienu. Vedci okolo pražského Chlupáčoveho múzea histórie Zeme spolupracovali dvaja významní paleoartisti Petr Modlitba a Jiří Svoboda. Pre Národné múzeum vytvoril mnoho rekonštrukcii v Kanade ich prispôsobil Jan Sovák. Kvalitné úrovne dosahujú aj dvaja maľujúci prírodovedci Karel Cettl a Pavel Říha. Tvorbe 3D modelov pravekej fauny v životnej veľkosti sa na špičkovej úrovni venuje Radek labutí (oi. Projekt Giganti).

V roku 2012 vystavuje Moravské zemské múzeum v Brne v pavilóne Anthropos doteraz neznámu štúdiu k slávnemu obrazu Neolitickí poľnohospodári z roku 1951.

Autorove diela


Indiáni

Útok krokodílov

Arabská škola