Mariana Čengel Solčanská

1978-
Zobraziť signatúry

Dátum narodenia: 14.02.1978
Miesto narodenia: Nitra

PhDr. Mgr. art Mariana Čengel Solčanská, režisérka, scenáristka. Patrí k najvýraznejším osobnostiam súčasnej mladej filmovej generácie.
Vyštudovala na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, odbor politológia a kulturológia, v roku 2005 obhájila rigoróznu prácu z filozofie. V roku 2008 absolvovala Filmovú a televíznu fakultu Vysokej školy múzických umení v Bratislave, odbor Filmová a televízna réžia u pedagógov Stanislava Párnického a Martina Šulíka.

V roku 2010 ako jediná z tvorcov súčasnej filmovej generácie debutovala dvoma celovečernými filmami, pri ktorých bola zároveň autorkou scenára a výtvarnej koncepcie.

Historický veľkorozpočtový snímok Legenda o Lietajúcom Cypriánovi sa stal najnavštevovanejším slovenským filmom v slovenských kinách v roku 2010. Televízna dráma Obhliadka je prvým zo série desiatich filmov Slovenskej Televízie uvádzaných v cykle Filmoviedky. Oba filmy boli ocenené najstaršou slovenskou filmovou cenou IGRIC. V roku 2010 debutovala aj ako autorka beletrie. Historický román Legenda o Lietajúcom Cypriánovi sa stal knižným bestselerom vydavateľstva IKAR. V januári 2013 uviedla do kín svoj tretí celovečerný film Miluj ma alebo odíď.

Pre Marianu Čengel Solčanskú je špecifické nakrúcanie autorských filmov podľa vlastných scenárov. Významnú úlohu hrá v jej dielach motív času a téma paradoxu ľudského života, rovnako ako úvahy nad morálkou.
V súkromí sa venuje olejomaľbe, ktorá predstavuje súčasť tvorivého procesu na príprave filmových ideí. Námetom sú často témy nadväzujúce na diela, ktoré spracováva vo filme (Lietajúci Cyprián, Monštrancia, Dámy, Ženy na poli...).
Jej výtvarná tvorba je poznačená rodným krajom a vierou, že umenie má napĺňať funkciu hľadania dobra, krásy a lásky.