Juraj Jakubisko

1938 -
Zobraziť signatúry

Dátum narodenia: 30.4.1938
Miesto narodenia: Kojšov

Juraj Jakubisko sa narodil 30. apríla 1938 v Kojšove. Vyštudoval odbor fotografia na Strednej umelecko - priemyselnej škole v Bratislave(1953 - 1957). V roku 1966 ukončil štúdium odboru réžia na FAMU v Prahe. Už počas štúdia sa ako režisér podieľal na niekoľkých krátkych študentských filmoch. Jeho debut nastal vytvorením dlhometrážneho filmu Kristove roky (1967). Jeho filmy(Zbehovia a pútnici, Vtáčikovia, siroty a blázni a tragikomédia Dovidenia v pekle, priatelia) boli v 70. rokoch normalizačnou cenzúrou zakázané a Jakubisko sa mohol venovať len dokumentárnej tvorbe.
Režisér Juraj Jakubisko si našiel čas aj na maľovanie. Dokonca aj pražská galéria MIRO si uňho objednala desať veľkých plátien, na ktorých zobrazí tituly svojich celovečerných filmov. Kresby sú súčasťou jeho tvorivej práce na novom projekte. Veď sám vytvoril už nespočetné množstvo nielen obrazov, ale aj plagátov do svojich filmov. Mnohé z nich zaplnili steny pracoviska. Kancelárie Jakubisko premenil na akúsi galériu svojej tvorby. Nádherné nástenné maľby svedčia o jeho láske k tejto činnosti. „Keby mohol, najradšej by sa niekde zavrel a maľoval od rána do večera,“ prezradila na neho novinárom manželka Deana. Majstrove diela by chceli zavesiť na všetky steny do každej miestnosti.
V roku 1979 nakrútil hraný film Postav dom, zasaď strom a v roku 1980 trojdielny televízny film Nevera po slovensky.
Za vrchol jeho tvorby je považovaná historická sága Tisícročná včela (1983), ktorá získala množstvo ocenení, podobne ako filmová rozprávka Perinbaba (1985). Medzi ďalšie jeho významné snímky patria Dovidenia v pekle priatelia, Sedím na konári a je mi dobre, Nevera po slovensky, Postav dom, zasaď strom, Takmer ružový príbeh, Lepšie je byť bohatý a zdravý, ako chudobný a chorý, Vtáčkovia, siroty a blázni, Nejasná správa o konci sveta, Post Coitum a Bathory. V roku 1988 mu bol udelený titul Zaslužilý umelec.