Mirek Smíšek

1925 -
Zobraziť signatúry

Dátum narodenia: 1925
Miesto narodenia: Československo

Mirek Smíšek sa narodil v roku 1925 v Československu. Momentálne žije a tvorí na Novom Zélande.V súčasnosti patrí medzi svetovú špičku vo výrobe umeleckej keramiky.
Počas vojny ako študent gymnázia sa zúčastnil odboja, kde bol zatknutý a za pokus o útek do Anglicka skončil v pracovnom tábore v Rakúsku. Do Československa sa vrátil až po oslobodení v r. 1945. Dlho tu neostal, keďže v roku 1948 už emigroval do Austrálie. Práve tam sa začal venovať keramike. V roku 1951 sa usadil na Novom Zélande, kde založil niekoľko keramických dielní a postupne sa vypracoval na špičkového umeleckého keramikára. V roku 2001 sa jeho keramika objavila aj v Hollywoodskej trilógii Pán Prsteňov od režiséra Petra Jacksona. Len pre tento film ich vytvoril 700 kusov.
Za svoju umeleckú činnosť získal i radu ocenení. Jeho diela sú v zbierkach na Novom Zélande, Austrálii, vo Veľkej Británii, Spojených štátoch, v Kanade i v Japonsku. Za propagáciu Českej republiky vo svete získal Mirek Smíšek cenu ministra zahraničných vecí Gratias agit.