Ferdinand Pekár

1926
Zobraziť signatúry

Miesto narodenia: Vieska nad Žitavou

Akademický maliar Ferdinand Pekár. Rodák z Viesky nad Žitavou zasvätil svoj život umeniu, farbe a kompozícii. V roku 1970 sa presťahoval z Bratislavy do Piešťan, kde sa začal naplno venovať komornej maľbe. Práve tu vznikli jeho krajinomaľby, zátišia a portréty.

Štúdium

V rokoch 1951-1956 študoval na Vysokej škole výtvarných umení u profesorov Bedřicha Hoffstadtera krajinársky odbor a po jeho tragickej smrti v roku 1955 oddelenie figurálnej maľby u Jána Mudrocha. Tu získal nadpriemernú citlivosť pre farbu a tvarovú štylizáciu, predpoklady ku kompozičnej dokonalosti a schopnosť budovať tvar a priestor čírou farbou. Po skončení štúdia pracoval ako odborný asistent v Anatomickom ústave Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Tu sa mohol zdokonaľovať v štúdiu ľudského tela, vytvoril množstvo kresieb v rôznych lekárskych a vedeckých publikáciách. Až do 70. rokov ťažisko jeho tvorby spočívalo v realizovaní monumentálnych prác v interiéri a exteriéri. Tridsiatka dekoratívnych maliarskych, no predovšetkým sochárskych realizácií na celom Slovensku svedčí o invencii a intenzívnom tvorivom období umelca.

Oblasť tvorby

Obrazy Pekára nájdeme v rôznych súkromných zbierkach po celom svete. Vystavoval nielen na Slovensku, ale aj v New Yorku, Osake, Ženeve a iných svetových mestách.