Igi Brezo

1965-
Zobraziť signatúry

Dátum narodenia: 29.5.1965
Miesto narodenia: Sihelné na Orave

Igi Brezo sa narodil 29. mája 1965 v obci Sihelné na Orave. K maľovaniu mal blízko už od detstva, počas štúdií sa úspešne zúčastňoval rôznych výtvarných súťaží, čoho výsledkom bolo, že v roku 2008 začal maľovať aj vystavovať profesionálne. Trvalou a nosnou inšpiráciou jeho maľby bola a stále je príroda.

Oblasť tvorby

Štýlovým východiskom jeho krajinárskej maľby bol romantizmus a realizmus. Od roku 2009 v maliarskom rukopise a kolorite inklinuje k americkému abstraktnému expresionizmu, môžeme povedať, že až k akčnej a gestickej maľbe, k európskemu informelu, tachizmu a štrukturálnej maľbe. Jeho obrazy predstavujú explozívne maliarske erupcie. Maľby vyžarujú jasné, ale aj tlmené, vnútorné tóny farieb. Majú svoje farebné svetlá, ale aj magické, tajomné hĺbky monochrómov.
Igi Brezo maľuje aj figurálne kompozície: biblické motívy utrpenia Krista, ľudské tváre, rozprávkové motívy, hudobné inšpirácie a kvetinové zátišia. Medzi jeho obrazmi nájdeme aj pohľady do vesmíru a vesmírne mapy. Sú to obrazy videnia, reality i fantázie, ale aj maliarskej a ľudskej meditácie. Maľuje komorné i veľké formáty, používa akryl a kombinované techniky.

Výstavy

Vystavoval vo svetových a európskych galériách v mnohých štátoch Európy, ale aj Ázie, strednej, južnej a severnej Amerike. V roku 2012 predstavil svoje maliarske práce v Kalifornii, čo malo výrazný vplyv na jeho tvorbu. Diela mal vystavené Los Angeles, v Pasadene, Glendele, Palm Springs ,v Londýne, Izraeli ,Paríži a Prahe.